Berlin: Slut med at investere i ferieudlejningsejendom

Berlin: Slut med at investere i ferieudlejningsejendom

I årevis har danske velhavende investeret i lejligheder i den vibrerende tyske hovedstad Berlin.

Formålet med lejlighederne her var delvist at have et sted selv at bo, men også at have mulighed for at leje lejligheden ud til andre turister i byen ved hjælp af AirBnB.

Det har de Berlinske bystyre dog nu sat en stopper for.

Korttidsudlejning – her forstået som udlejning i mindre end 2 måneder – er simpelthen blevet forbudt.

Skal sikre billige lejligheder

I Berlin har mange tusinde berlinere svært ved at finde en billig bolig. Det er en problemstilling, vi også kender fra det københavnske boligmarked.

For at komme dette problem i møde har bystyret valgt at gøre det besværligt at leje lejligheder ud til udenlandske turister. Det skal på den ene side støtte landets hotelindustri og på den anden side gøre det nemmere for indfødte faktisk at finde en permanent lejlighed at bo i.

De nye regler har betydet at prisfald på lejligheder, da mange af de, der ejer lejligheder med henblik på udleje, nu har valgt at sælge deres lejligheder.

På kort sigt kan du således tolke reglerne således, de er succesfulde.

Huslejenævn i Danmark en udfordring

I Danmark er den aktuelt største udlejning for AirBnBs udlejnig gennem landet – udover historier, hvor lejlighederne bliver brugt som ”pop up bordeller” af udenlandske lejere til stor frustration for de faktiske ejere – at vi har Huslejeklagenævnet.

Når du betaler 6-700 kroner per nat for en lejlighed i København i en længere periode, eksempelvis i en måned mens indehaveren er ude at rejse, er dette et lejemål, der falder ind under Huslejeklagenævnets regulering. Og her vil lejen blive nedsat måske til en tredjedel.

Det kan således ende med at blive en ren underskudsforretning for udlejer.

Som modsvar kan du som udlejer alliere dig med en advokat og udfærdige en lejekontrakt, der tager forbehold for dette (jeg anbefaler denne). Lejekontrakten kan ikke forhindre Huslejeklagenævnet i at forhindre din udleje, men den kan dog opsætte nogle ’forhindringer’ og mindske risikoen for, det sker.

Nyheden er bragt i samarbejde med Berlinspot.