De bedste vandrestave til rejser

De bedste vandrestave til rejser

Hvis du er fast læser her på rejsebloggen har du måske allerede læst mit tidligere indlæg omkring hvorfor du skal rejse til Island – ellers bør du læse det, så du kan blive inspireret til din næste ferie. I forbindelse med finplanlægningen af hvad jeg skulle se og opleve på Island besluttede jeg mig blandt andet for at tage på to vandreture i løbet af den tid jeg skulle være der.

Island byder på en skøn og meget varieret natur, som i dén grad adskiller sig fra hvad du kan se og opleve i de danske skove og i den danske natur i det hele taget. Alle de rejseguides jeg læste inden gjorde dog meget ud af at fortælle om hvor kuperet terræn der er, og hvor uvejsomt der generelt kan være i den islandske natur. Derfor besluttede jeg mig for at tage et par gode vandrestave med på ferien.

Jeg havde allerede nogle almindelige teleskop-vandrestave, som jeg købte i en sportsforretning for flere år siden. De er som sådan gode nok – problemet var bare at de er for lange til en rygsæk, og så er de forholdsvist tunge. Hvis du har prøvet at vandre før ved du hvor afgørende vægten kan være – og det gælder i særdeleshed når man (som jeg gjorde) kaster sig ud i en 3-dages vandretur langt fra civilisationen. Selv små forskelle på 1-200 gram pr. stav bliver til meget, når det gælder om at få reduceret vægten i vandretasken mest muligt.

Derfor satte jeg mig for at finde de perfekte vandrestave til min ferie på Island.

Step 1 – undersøgelsen

Vandrestave er noget der kan købes ufatteligt mange steder. De store supermarkeder har af og til discount-modeller til 1-200 kroner. Det er almindelige teleskop vandrestave af tvivlsom kvalitet, og ofte fremstillet i materialer der vejer forholdsvist meget. Dem var jeg selvsagt ikke interesserede i.

Som alternativ til supermarkeder er der så de rendyrkede sports/friluftsforretninger, hvor man ofte finder et mere specialiseret sortiment – og det var også her jeg valgte at lægge mit fokus.

Efter at have kigget lidt rundt på nettet lagde jeg mig fast på nogle minimumskrav som de nye vandrestave skulle leve op til:

  • De skulle være sammenklappelige, så de kan være i en rygsæk
  • Pris – max 1.000 kr.
  • Vægt – max 500 gr. i alt

På den baggrund blev det hurtigere at sortere i mulighederne. Det skal dog for god ordens skyld sige, at der på grund af det første krav faktisk ikke var synderligt mange muligheder. Der findes nemlig ikke ret mange sammenklappelige vandrestave.

Step 2 – købet

Mit valg faldt på ”Black Diamond FLZ” – et amerikansk mærke indenfor vandrestave. De har et kæmpe sortiment indenfor friluftsprodukter – se eventuelt deres hjemmeside her. Jeg lavede en hurtig prissammenligning af de webshops der tilbød dem, ligesom jeg selvfølgeligt også tog et hurtigt kig på deres TrustPilot-score. Jeg endte med at købe dem på denne hjemmeside, hvor de kostede 999 kr. inkl. levering – og hvor de var på lager med dag til dag levering.

Som forventet modtog jeg dem dagen efter, pakkede dem ud, og tog en hurtig test rundt om huset. Indtil videre lovede alt godt….

Step 3 – testen på Island

…Men den rigtige prøvelse kom selvfølgeligt først da de skulle bruges på Island. Som jeg fortalte i starten, så havde jeg planlagt to ture undervejs på ferien. I begge tilfælde blev det en stor succes med vandrestavene. På den ene side var de så kompakte og vejede så lidt, at jeg nærmest ikke bemærkede at de lå i rygsækken når ikke de blev brugt – og på den anden side var de super-stabile når så jeg pakkede dem ud og tog dem i brug.

En af vandreturene gik henover et mindre bjerg, så det var en passende anledning til at prøve dem af på op- og nedstigninger. I begge tilfælde er det en enorm hjælp at bruge vandrestave, og jeg var særligt glad for muligheden for at de kunne foldes hurtigt sammen igen når det bare gik lige ud.

Black Diamond FLZ er altså et par ret gode og stabile, sammenklappelige vandrestave – og så har de stadig en teleskop-indstilling. Noget du dog skal være opmærksom på er, at de ikke kan indstilles indenfor et lige så stort højde-interval som almindelige vandrestave.

De vandrestave jeg havde i forvejen kan reguleres fra 75 til 140 cm., hvilket er ret meget. Til sammenligning kan de foldbare vandrestave her kun reguleres fra 95 – 110 cm. Det er størrelse Small – samme model fås i størrelse Medium, som går fra 105 til 125 cm. Min pointe er imidlertid bare, at du skal være ret opmærksom på hvilken højde du har brug for, fordi det er vigtigt at du får valgt en størrelse der gør at du har nemt ved at gå med dem.