Vis respekt – sæt dig ind i et lands kultur, før du rejser

Vis respekt – sæt dig ind i et lands kultur, før du rejser

Selvom du har betalt mange penge for din rejse, så er det god kutyme at sætte sig ind i et lands kultur, skik, historie og situation, før du rejser afsted på din ferie. De fleste vil mene, at det lærerige ved at rejse netop er at få udvidet sin horisont og lære nyt om andre kulturer. Man oplever dog stadigvæk turister, der ikke har respekt for de lokale traditioner og regler, og som tror, de kan tillade sig alt, fordi de kommer med pengene. Det er ikke kun respektløst overfor befolkningen i det land, du besøger, du risikerer også at få mindre ud af din rejse, end du kunne. Læs her hvorfor, og hvordan du gør:

 

  • Lær gloserne

Det er langt fra alle lande, hvor befolkningerne snakker engelsk på et så godt niveau, at du kan føre en lettere samtale med vedkommende. Det kan derfor hjælpe utroligt meget, hvis du lærer at forstå de mest almindelige hverdagsgloser, så du både kan tyde menukortet, kan spørge om vej, eller kan sige farvel og goddag. Ikke bare hjælper det dig, men lokalbefolkningen bliver ofte glade for at opleve, at du i det mindste gør dig umage for at tilpasse dig det land, du besøger.

Sådan gør du: Køb en miniparleur forud for din rejse, så du kan slå ord op og øve dig på de mere simple sætninger. Du kan også låne en lydbog, hvor du over tid vænner dig til sproget og lærer at skelne ord og udtale.

 

  • Sæt dig ind i de almene regler

Skal du kun opholde dig på hotellet på din feriedestination, betyder din påklædning sikkert ikke så meget. Vil du derimod ud og se dig lidt omkring, besøge gamle kirker, moskeer eller templer, skal du sætte dig grundigt ind i, hvordan du skal være påklædt, og om det overhovedet er lovligt for kvinder, børn eller mænd at færdes på stedet. Ofte vil der være krav til, at du eksempelvis har en lang kjole på, der dækker dine ben, eller en trøje på, der dækker skuldrene – heldigvis kan du købe alt tøj hjemmefra på denne side. Herudover må du sjældent fotografere hellige steder, såsom kirker. Det er ikke sjældent, at man hører om udlændinge, der er blevet straffet hårdt for selv små forseelser i udlandet.

Sådan gør du: Gå ind på udenrigsministeriets hjemmeside og læs rejsevejledningen til landet. Her får du information om alle de forhold, du bør være vidende om, før du rejser ind i landet. Ofte vil du også kunne læse en hel del om landets skik og kultur i en guidebog, der er brugbar at have ved hånden.

 

  • Prøv noget nyt

Det kan godt være, at du er kræsen hvad angår mad, men hvor ville det være kedeligt, hvis du kun spiste præcis det, du spiser herhjemme. Hvis du virkelig vil lære noget om landets kultur, så bør du også smage landets særegne madretter og drikkevarer. Måske du faktisk kan lide det.

Sådan gør du: Er du meget kræsen, så læs lidt op på de forskellige specialiteter, landet er kendt for. På den måde får du ikke pludselig sagt ja til grissetæer, uden at vide det.